Budapest Franz Liszt kapitulerar

Publicerat 28 Maj 2011

Den djupa sorg födelsen av en av de väsentliga geniala musik är den perfekta ursäkten för att komma nära en attraktiv och kraftfull stad. Den majestätiska operan och Andrássy Boulevard pittoreska.

la-opera-de-budapest-hungria

En talang som föds varje mycket. En kompositör och pianist, vars storhet mäts inte bara av betydelse för allmänheten utan av påverkan på andra nyckeltal i musiken som Strauss och Wagner.
Franz Liszt, vars födelse kommer att markera 200 år i oktober månad, är en nyckelperson i den ungerska kulturen i synnerhet och Europa i allmänhet. Därför har Budapest beslutat att fira sin bicentennial väl över och uppmanas att upptäcka staden i kölvattnet av denna singular mannen.
Som tonsättare var Liszt beröm för hans Faust och Dante symfonier och symfoniska dikter "Preludier", "Mazeppa" och "Orpheus". Som pianist, Liszt var en riktig sensation på sin tid (han talade om en "lisztmanía" även i dag att vi tycker det är roligt) och är känd för att ha förlängt de tolknings resurser för detta instrument.

la-avenida-andrassy-de-budapest


Mellan opera och akademi

Den centrala boulevarden Andrássy är nyckeln artären för att utforska Budapest och förundras arrogans några av dess renässanspalats. Den perfekta utgångspunkten är Budapests operahus, en neoklassisk barock jätte sänds en gång skröt om att vara "den dyraste europeiska opera" (ja, inklusive Wien).
Byggnaden har 1289 platser i dag och att även om det ändrades i sitt hundraårsjubileum 1984 Sanningen är att dess inre är en bra sammanfattning av de ungerska kulturmålningar målare Károly Lotz, Bertalan Székely och Mór Than Strobl Alajos och skulpturer på "fäder" av musik: Liszt Ferenc Erkel också.
Också ligger på Andrássy avenyn, Musikhögskolan som nu bär namnet Liszt är en fantastisk byggnad med den imponerande bronsstaty av musikern slår oss från dörröppningen.

franz-listz-bicentenario

Den allestädes närvarande märke geni som kommer att intensifieras i år som sällan, inte tillräckligt för att överskugga den Budapest i dag, ett kapital på två miljoner invånare. Född från fusionen av "Buda" och "Pest", de två städerna åtskilda av Donau, har staden en av de mest varierade arkitektoniska arvet i Europa och är perfekt intercom av kontinentens äldsta tunnelbana.

Skrivet av Andrés Bacigalupo

Lämna en kommentar

Wordpress databas error: [finns inte Tabell 'mansionvitraux.wp_wassup_tmp']
SELECT wassup_id, urlrequested, spam, `timestamp` AS hit_timestamp FROM wp_wassup_tmp WHERE wassup_id='6998ebcbfa35eeb4e84b1e5312ece6bf' AND `timestamp` >1409158453 GROUP BY wassup_id ORDER BY hit_timestamp DESC

Wordpress databas error: [Duplicate posten "8388607" för nyckel 'id']
INSERT INTO wp_wassup (wassup_id, `timestamp`, ip, hostname, urlrequested, agent, referrer, search, searchpage, os, browser, language, screen_res, searchengine, spider, feed, username, comment_author, spam) VALUES ( '6998ebcbfa35eeb4e84b1e5312ece6bf', '1409158543', '64.233.172.91,190.210.9.22', 'ws54.host4g.com', '/blog/index.php/2011/05/budapest-se-rinde-ante-franz-liszt/', 'Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.6),gzip(gfe)', '', '', '0', 'Linux i686', '', '', '', '', '', '', '', '', '0' )

Wordpress databas error: [finns inte Tabell 'mansionvitraux.wp_wassup_tmp']
DELETE FROM wp_wassup_tmp WHERE `timestamp`<'1409158363'